Ίντερνετ και νέες τεχνολογίες στην παραγωγή ελληνικών τυριών

Το διαδίκτυο μπορεί να αξιοποιηθεί ως εργαλείο για την προώθηση και εξαγωγή των γνήσιων παραδοσιακών προϊόντων τα οποία θα καθιερωθούν ως ντελικατέσεν

Το Διαδίκτυο και οι νέες τεχνολογίες μπαίνουν πλέον και στην υπηρεσία των παραδοσιακών Ελλήνων κτηνοτρόφων, όχι μόνο για να ενημερωθούν αλλά και για να προωθήσουν τα προϊόντα τους παγκοσμίως. Το Ίντερνετ μπορεί να γίνει το εργαλείο για την προώθηση και εξαγωγή των γνήσιων παραδοσιακών ελληνικών τυριών σε κάθε γωνιά της Γης.

Τυριά που όμως θα παρασκευάζονται με τον καθαυτό παραδοσιακό τρόπο, με νωπό και όχι παστεριωμένο γάλα και που μπορούν να θεωρηθούν προϊόντα ντελικατέσεν.

Αυτός ήταν και ο στόχος του προγράμματος INTEREG - «Νέες τεχνολογίες για τη στήριξη της παραδοσιακής και ιστορικής γαλακτομίας στη ζώνη του αρχιπελάγους τα Μεσογείου. Τ.cheese.Med», που υλοποίησαν οι επιστήμονες του ΕΘΙΑΓΕ (Εθνικό Ιδρυμα Αγροτικής Ερευνας) Θεσσαλονίκης, με αντικείμενο μελέτης τη γραβιέρα Κρήτης και τη φέτα Αιτολωακαρνανίας και το οποίο παρουσιάστηκε σε ημερίδα στη Θεσσαλονίκη.

«Το πρόγραμμα αποδεικνύει και τεκμηριώνει επιστημονικά ότι διαθέτουμε το συγκριτικό πλεονέκτημα ώστε να εισπράξουμε την υπεραξία για αυτό το προϊόν και ως τομέας κτηνοτροφίας να καλύψουμε πλέον το δυσβάσταχτο κόστος παραγωγής», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της Παγκρήτιας Συντονιστικής Επιτροπής των κτηνοτροφικών συλλόγων, Κώστας Καράτζης, επισημαίνοντας ότι για να γίνει αυτό θα πρέπει να «παντρευτούν» η παράδοση και η τεχνολογία.

Οι διαδικασίες για την παρασκευή παραδοσιακών τυριών θα πρέπει, ωστόσο, να πιστοποιηθούν και οι μονάδες να εκσυγχρονιστούν, σύμφωνα με τον κ.Καρατζή.

«Δυστυχώς, έχει αποδειχθεί ότι οι μεγάλες βιομηχανίες χρησιμοποιούν ξένες πρώτες ύλες, παίζουν με τη χημεία για να εξαπατήσουν και να κερδίσουν περισσότερα, χρησιμοποιώντας πάντα όρους της παράδοσης, κάτι που για μας είναι ιεροσυλία», είπε.

Σύμφωνα με την ερευνήτρια του ΕΘΙΑΓΕ, Σοφία Μπελιμπασάκη, υπάρχει ανάγκη να βρεθεί μια λύση κοινά αποδεκτή από τις ελεγκτικές αρχές ώστε το προϊόν που πουλάνε οι κτηνοτρόφοι να είναι πιστοποιημένο ότι είναι υγιές, για να μπορούμε να παράγουμε γνήσια παραδοσιακά ελληνικά τυριά.
Συγχρόνως, θα πρέπει να γίνονται πάρα πολλοί και αυστηροί έλεγχοι προκειμένου να διασφαλιστεί η υγεία του καταναλωτή, σημείωσε και ο πρόεδρος της ένωσης τυροκόμων Μακεδονίας - Θράκης, Νίκος Καραγκούνης.

Εγκαίνια των νέων κτηνιατρικών εργαστηρίων του ΕΘΙΑΓΕ

«Ο πλούτος της ελληνικής γεωργοκτηνοτροφίας πρέπει, πλέον, να βοηθηθεί χειροπιαστά και οι νέοι που σήμερα ασχολούνται με τον κλάδο να τύχουν της βοήθειας που τους πρέπει και του εισοδήματος που τους χρειάζεται», δήλωσε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κωνσταντίνος Κιλτίδης. Ο υφυπουργός απηύθυνε χαιρετισμό στην ημερίδα ενώ λίγο αργότερα εγκαινίασε τα νέα κτηνιατρικά εργαστήρια του ΕΘΙΑΓΕ, στην περιοχή της Θέρμης.

«Η δημιουργία των νέων εργαστηρίων ήταν επιβεβλημένη. Πιστεύουμε ότι με τη λειτουργία τους θα δώσουν τη δυνατότητα να γίνονται αποτελεσματικότερες έρευνες όχι μόνο για την εξακρίβωση ασθενειών αλλά και για την καταπολέμησή τους», επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός.

Πηγή: Η Έρευνα
Ιστότοπος του T.cheese.Med